Franța nu permite publicitatea falsă “neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”
Franța nu permite publicitatea falsă “neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”

Franța nu permite publicitatea falsă “neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”

Franța nu permite publicitatea “neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon”, pentru a se evita “greenwashing”.

De la 1 ianuarie 2023, în Franța va fi interzisă publicitatea unui produs ca fiind “neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon” fără o dovadă în acest sens. Guvernul va lua măsuri pentru a se asigura că toate companiile își susțin afirmațiile cu date sau promit compensații pentru mediu.

Franța nu permite publicitatea falsă 'neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon'

Președintele Emmanuel Macron, care candidează pentru un nou mandat, dorește să arate că s-a angajat ferm în favoarea mediului în cei cinci ani de mandat.

Joi, guvernul a publicat un decret privind normele de divulgare a informațiilor pentru compensarea emisiilor de dioxid de carbon, ca parte a Legii privind clima și reziliența.

Acesta va interzice, începând de anul viitor, publicitatea produselor ca fiind “neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon” fără a documenta afirmația. Acest lucru se va aplica publicității pe internet, la televiziune și pe panourile publicitare.

Companiile vor trebui să furnizeze informații privind amprenta de carbon asociată produselor sau serviciilor, de la fabricarea inițială până la eliminarea sau transformarea prin reciclare.

Acest document, care va fi postat pe site-ul web al companiei sau al serviciului prin intermediul unui cod QR, trebuie să fie însoțit de o strategie clară de evitare sau, în caz contrar, de reducere sau compensare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Împotriva “spălării în verde”

Reglementarea are ca scop “promovarea transparenței față de public și prevenirea ‘spălării verzi'”, a precizat guvernul în raportul său privind consultarea publică din ianuarie.

Cu toate acestea, inițiativa a fost criticată de ONG-uri precum grupul de consumatori CLCV, care afirmă că textul nu este “suficient de ambițios”.

“Plasarea unui cod QR care să ducă la un site web nu este suficient. Măsurile de compensare ar trebui să fie menționate în mod explicit în aceeași reclamă și ar trebui să se menționeze că toate produsele cauzează emisii de gaze cu efect de seră.”

“În caz contrar, publicul ar putea să interpreteze greșit și să creadă că produsul în cauză nu are niciun impact asupra climei”, a declarat pentru AFP Lisa Faulet, purtător de cuvânt științific al CLCV.

Legea privind reziliența climatică provine dintr-o serie de măsuri de ameliorare propuse în cadrul Convenției civile privind clima (CCC). Obiectivul inițial era de a “interzice menționarea în orice publicitate a produselor despre care se știe că au un impact negativ asupra mediului”.

Versiunea diluată a fost contestată de CCC în cadrul unui vot privind măsura în care guvernul a transpus în legislație propunerile Convenției. Aceasta a obținut un punctaj de numai 2,6 din 10 în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului dorit.

De asemenea, a provocat o reacție furioasă din partea industriei de publicitate.

Înainte ca măsura să devină lege, mai multe ONG-uri intraseră deja în justiție pentru a aborda problema promisiunilor “verzi” din publicitate.

La începutul lunii martie, Greenpeace France, Les Amis de la Terre France (Prietenii Pământului Franța) și Notre Affaire à Tous (Cauza tuturor) au depus plângeri împotriva TotalEnergies pentru “practici comerciale înșelătoare”, arătând cu degetul spre ambiția companiei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și spre prezentarea gazului ca fiind cea mai “curată” formă de combustibil fosil.

Sursa: ClimeNews

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain