Obiectivele de neutralitate climatică ale Germaniei sunt amenințate
Obiectivele de neutralitate climatică ale Germaniei sunt amenințate

Obiectivele de neutralitate climatică ale Germaniei sunt amenințate

Importurile de gaze naturale lichefiate consumă o parte semnificativă din emisiile de dioxid de carbon ale Republicii Federale Germania.

Obiectivele de neutralitate climatică ale Germaniei sunt amenințate
Forrás: Pixabay

Știrea, bazată pe cele mai recente cifre, a fost publicată de Deutsche Umwelthilfe (DUH), una dintre cele mai respectate asociații de mediu din Republica Federală Germania.

Pe baza livrărilor actuale de gaz natural lichefiat (GNL), care ocupă 7 terminale, totalul este de 2,1 gigatonneli. Acest lucru ar însemna că Germania ar folosi trei sferturi din limita de emisii de carbon prevăzută în Acordul de la Paris cu acest proiect.

Cu toate acestea, experții spun că cele 12 terminale planificate fac deja imposibil de atins obiectivele climatice deja dificile ale Germaniei. Anterior, țara a avut în vedere eliminarea treptată a dispozitivelor alimentate cu gaze fosile până în 2043. Însă modificările actuale vor face imposibil obiectivul de neutralitate climatică al Germaniei din 2045, avertizează DUH.

Obiectivele de neutralitate climatică ale Germaniei sunt amenințate

DUH este implicat în monitorizarea protecției climei de mai bine de 40 de ani și, în prezent, are în derulare o serie de procese împotriva companiilor pentru înșelăciunea consumatorilor și “greenwashing“.

După cum vă reamintiți, planul de protecție a climei al Germaniei prevede o reducere de 40 % a emisiilor până la termenul limită 2014. Cea mai mare presiune este exercitată asupra producătorilor de energie electrică. Emisiile acestora trebuie reduse la jumătate până în 2030. Acest lucru poate fi realizat numai prin dezafectarea centralelor electrice pe bază de cărbune.

Potrivit unui studiu comandat de NewClimate Institute, Greenpeace, pentru a atinge ținta de 1,5 grade Celsius, producția de electricitate din Germania trebuie să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2030, iar trecerea la sursele de energie regenerabilă trebuie să fie finalizată, relatează Deutsche Welle.

Al doilea domeniu major în care experții solicită schimbări urgente și foarte rapide este industria. Companiile care se află în prima linie în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră pot obține rezultatele care vor duce la reduceri substanțiale. În plus, acțiunile ecologice în domeniul transporturilor, al creșterii animalelor pe scară largă și al agriculturii par a fi cea mai bună cale de a atinge obiectivele climatice.

Cu toate acestea, încă de la început, o problemă a fost faptul că planul german privind clima a fost lipsit de măsuri concrete de punere în aplicare și a fost adesea puțin mai mult decât o linie directoare.

O altă dificultate a fost că, pe baza calculelor preliminare, ar fi fost nevoie de acțiuni imediate, de pachete de austeritate mult mai coerente și mai stricte pentru a realiza punerea în aplicare. Astfel, programul a pierdut o mare parte din timpul de acțiune care ar fi permis o tranziție “mai plăcută”.

Sursa: duh.de, dw.com | Kováts Andrea

HungaryEnglishGermanRomaniaSpain